"We turned dumpster diving into an art form"

Indrømmet - det er et spøjst navn for et lampebrand, men et navn der udspringer fra noget så enkelt som lampernes designere og deres forkærlighed for grå, slidte jeans.

Seth Grizzle og Jonathan Junker – to navne du bør notere dig. For dette er ikke en historie om grå bukser, men derimod om to kreative arkitekter med bachelorgrad i arkitektur og naturvidenskab - plus ét meget stort ønske om at designe og producere alsidige produkter af genbrugsmaterialer. 

Graypants Design Studio blev en realitet i 2008 i en nedlagt industribygning i Seattle USA. Her var - og ér stadig meget højt til loftet – både bygningens faktiske højde og, især, på den kreative front, hvor Seth og Jon har udlevet deres drøm og indrettet et fantastisk studio med kreativiteten som omdrejningspunkt for deres designs. Det er sidenhen blevet til endnu et studio i Amsterdam, Holland. 

Alle Graypants lamper produceres i hånden - og af mennesker med forskellige handicaps. Disse mennesker får igennem deres arbejde et positivt indhold i deres liv, og sætter en stolthed i at fremstille hver eneste lampe, som dermed får en unik historie og sin helt egen dna. 

“Let the beauty we love, be what we do” - Rumi

Seth

Arkitekterne Seth Grizzle og Jonathan Junker citerer den persiske poet Rumi, når man spørger til deres inspiration og designfilosofi. Sammen har de den succesfulde tegnestue Graypants™, der står bag lampekollektionen Scraplights™ - en serie lamper som er skabt af brugte papkasser og aflagt pap-emballage fra bl.a. bilindustrien. 

Når pappet er ankommet til Graypants™, bliver det præcisions-skåret med den nyeste laserteknologi og samlet ved håndkraft i et beskyttet værksted, hvor bl.a. socialt udsatte og udviklingshæmmede får en chance på arbejdsmarkedet. Bæredygtighed er en fundamental del af Graypants™ og er tænkt ind i alle aspekter af skabelsesprocessen.

Håndlavet genbrug

Hver dag smides der tusindvis af tons pap ud - pap der intet fejler, men som blot er reduceret til brugt emballage og derfor egentlig skal bortskaffes. Siden 2012 har vi produceret Graypants lamperne til det europæiske marked i Holland, også her, på et certificeret og godkendt værksted for mennesker med forskellige handicaps.

Så næste gang du oplever en Graypants lampe, ved du nu, at den er designet og fremstillet med stolthed af rigtige mennesker, der har lagt al deres energi i at lave et produkt til gavn og glæde, for andre mennesker i mange år frem.    

 

 

Jon

“Vi er fascinerede af at tage et materiale og genskabe det i et helt nyt udtryk, så du faktisk ikke kan fornemme, hvad det var før. Scraplights skaber en AHA-oplevelse og skubber til vores oplevelse af objekter vi allerede kender,” fortæller Seth Grizzle.

Scraplights™ fås i mange forskellige former og størrelser fra 26 cm. helt op til 163 cm. i diameter - lamper der alle skaber en unik stemning. Når lyset er slukket er lamperne enkle og rene i deres udtryk, men når mørket falder på omdannes vægge til et virvar af smukke lysstriber, der kastes gennem korrugeringen i pappet, unik for hver eneste håndlavede Scraplights™ lampe. 

“Gamle papkasser kan have den effekt - når de er transformeret til det rigtige design,” siger Jonathan Junker.